Ida Lundén gör musik av mikroplasten i haven

Ida Lundén gör musik av mikroplasten i haven

I en artikel i DN idag beskrivs problemet med mikroplast som spolas ut i våra sjöar och hav. Mikroplasten äts av de minsta djuren och vandrar sedan uppåt i näringskedjan. Tonsättaren Ida Lundén har i sin kommande produktion ”Pygostylia” skapat musik utifrån de fyra vanligaste plastföremålen i “the great pacific garbage patch”;  plastpåsar, kapsyler, vattenflaskor och frigolit.

– Pygostylia är musik, mode och film skapad utifrån relationen mellan människan och fågeln. I mitt researcharbete såg jag en film om plastkontinenten i Stilla havet och hur fåglar får i sig plast från den och skadas eller dör. Människan har ju sedan länge stoppat upp fåglar av olika skäl men att vi också gör detta ofrivilligt genom vår plastnedskräpning drabbade mig, säger Ida Lundén. I min musik kommer man få höra hur fåglar låter på alla tänkbara sätt – från vingslagen till plasten i deras magar – allt utom just deras fågelkvitter, avslutar Ida.

Mode och film

Konstnären Ulrika Gunnarsdotter och Ida Lundén samlade på bara en timmes tid två plastsäckar fulla med skräp vid Göta älvs utlopp. Bland annat hittade de en jacka och några udda skor som har blivit kostym i föreställningen. Ulrika tillverkar också en replik av jackan och försöker att på konstgjort vis efterlikna den behandling som havet har gett jackan.

Föreställningen inkluderar också Jöns Mellgrens filmkonstverk som utgår från mötet mellan människa och fågel. Detta möte i kombination med Ida Lundéns musik har inspirerat honom till en filmfantasi som utspelar sig i gränslandet mellan arterna.

Pygostylia har premiär på Fylkingen i Stockholm lördag 25 april kl 19.

Pressbilder och mer om projektet på www.pygostylia.se

Presskontakt, förhandsreprtage m.m.: Ida Lundén, 0702-93 78 95 ida@idalunden.se

Dagens DN-artikel:

40 ton mikroplast spolas ut i Östersjön i år

Upp till 40 ton mikroplaster från duschtvålar och skrubbkrämer hamnar varje år i Östersjön visar en ny undersökning. Nu vill forskare ha en obligatorisk märkning och att plastpartiklarna på sikt försvinner ur hygienartiklar.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/40-ton-mikroplast-spolas-ut-i-ostersjon-i-ar/

———————————————————————-
Ida Lundén är tonsättare och musiker, verksam inom framför allt kammarmusik och elektronisk musik. Hon var en av grundarna till Syntjuntan och var 2011-13 Composer in Residence för Sveriges Radio P2. Hon har de senaste åren uppmärksammats för sina fantasifulla, ofta konceptuella verk för ibland udda kombinationer av instrument såsom viola och potatis eller bassångare och kontrabasar. Hon har gjort installationer och soloverk för bl a Musikaliska akademien, Musik i Gävleborg och Index – The Swedish Contemporary Art Foundation.